top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Četvrto stručno usavršavanje djelatnika KOŠ-a

Naše četvrto stručno usavršavanje održano je 27. i 28. ožujka 2015. u duhovno-obrazovnom centru „Marijin dvor“ u Lužnici kraj Zagreba. S nakanom da unaprijedimo i obogatimo naše međusobne odnose i odnose s našim učenicima te roditeljima učenika, fokusirali smo se na sadržaje i radionice kojima smo dali zajednički naslov: „Komunikacijske vještine uspješnog djelatnika škole“. Ta se tematika nadovezuje na sadržaje prethodnih dvaju usavršavanja na kojima smo bili usmjereni na tehnike i metode razvoja emocionalne i socijalne inteligencije.


Nakon pozdrava i kratkog obraćanja ravnatelja škole o. Vinka Mamića, naša vanjska suradnica psihologinja Iva Konjevod izlagala je o predviđenoj temi. Posebnu pozornost posvetila je mogućim konfliktnim situacijama i načinima njihovih rješavanja. Nakon predavanja, slijedila je prikladna radionica. U radionicama, organizaciji i provođenju radionica Ivi su se pridružile naša socijalna pedagoginja Marija Globan, psihologinja Marina Šuman te vanjska stručna suradnica Ivana Petrak, donedavna djelatnica naše škole.


Upravo je Ivana Petrak započela popodnevni rad prvoga dana s predavanjem o različitosti ljudskih karaktera i njihovog utjecaja na kvalitetu međuljudskih odnosa. Uslijedila je radionica u kojoj smo vježbali primjenu komunikacijskih vještina u slučajevima mogućih sukoba kojima je u pozadini karakterna različitost.

U večernjim satima slavili smo misu u kojoj smo zahvaljivali Bogu na divnoj različitosti, ali i komplementarnosti djelatnika naše škole.


Drugi dio stručnog usavršavanja započeli smo radosnom misnom proslavom Cvjetnice. Nakon slavlja, dan smo nastavili edukacijom o nekim aspektima pripreme nastavnoga sata. Predavanje je održala dr. sc. Jasminka Buljan Culej, načelnica Istraživačko-razvojnog odjela Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i predstavnica Republike Hrvatske pri Europskoj komisiji, glavna uprava za obrazovanje, stalna komisija za mjere i indikatore u obrazovanju – SGIB. U svom je predavanju govorila o različitim aspektima pisanja nastavne priprave s ciljem postizanja veće jasnoće obrazovnih ishoda. Nakon toga su uslijedile radionice u kojima smo primjenjivali spoznaje stečene na predavanju.


Školska psihologinja Marija Globan i vanjska stručna suradnica Ivana Petrak vodile su radionice na temelju kojih se želi postići veća učinkovitost razrednika i razrednica u pripremi i vođenju roditeljskih sastanaka.


Socijalna pedagoginja Marina Šuman izvijestila nas je o rezultatima kolegijalnog opažanja nastave. Projekt kolegijalnog opažanja nastave provodi se u našoj školi od početka ove školske godine. Cilj je ovoga projekta postići veću efikasnost u postizanju odgojno-obrazovnih ciljeva, kako na kognitivnoj razini, tako i na razini razvoja emocionalne i socijalne inteligencije.


Uslijedilo je predavanje našega ravnatelja o pravilima pristojnog ponašanja u školi i izvan nje. Naglasio je važnost bontona i uvažavanja određenih normi ponašanja za ostvarivanje ugodnih međuljudskih odnosa ne samo u školi, nego svugdje gdje živimo i susrećemo se s drugima.


„Marijin dvor“ napustili smo s puno radosti i entuzijazma, s novim spoznajama i usvojenim komunikacijskim vještinama. Nadamo se brzom povratku na ovo drago mjesto, s nekom novom tematikom koja će nam pomoći da bolje i potpunije ostvarujemo ciljeve Prve katoličke osnovne škole u gradu Zagrebu.




7 views

Recent Posts

See All
bottom of page