top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Virtograd - program otkrivanja talenata i poticanja cjelovitog razvoja djece

Updated: Feb 15, 2021

Prva katolička osnovna škola u Gradu Zagrebu se u školskoj godini 2017./2018. uključila u provedbu projekta Virtograd u razrednoj nastavi. Projekt se sastoji od dva dijela: edukacija za djecu, roditelje i učitelje te postavljanje i izvedba predstave. Učitelji naše Škole sudjelovali su na mentorskim radionicama koje su bile temelj osmišljavanja aktivnosti za učenike njihovih razreda. Priliku za sudjelovanje u radionicama imali su i roditelji naših učenika koji su dobili poziv na posebno pripremljene radionice za roditelje. Učitelji su upoznali načine na način na koje mogu pomoći djeci otkriti i razviti talente te poticati njihov cjeloviti razvoj.


Učenici su u svojim razredima sudjelovali u aktivnostima koje su im omogućile upoznavanje Gardnerove teorije višestrukih inteligencija kao okvir za otkrivanje talenata koja im je bila približena na njima razumljiv i blizak način. Učenici su mogli povezati talente s postojećim, njima poznatim zanimanjima, a kasnije su samo mogli zaključiti koji je talent (inteligencija) potrebna za kvalitetno obavljanje nekog zanimanja. Talente su povezali i sa važnim poslovima koji sudjeluju u stvaranju jedne kazališne predstave kako bi se na kraju i sami u skladu sa svojim interesima i talentima mogli opredijeliti za jednu od uloga u stvaranju školske predstave. Ovim radionicama su svi učenici imali priliku uvidjeti da svatko od nas posjeduje određeni dar, talent koji nam omogućuje da preuzmemo neke uloge unutar kojih stvaramo pa je zato vrlo važno istražiti i saznati koja su to naša područja interesa. ​Radeći s učenicima istraživali smo i gdje nam je srce, koji nam je talent/koji su nam talenti najdraži, u kojim se ulogama osjećamo dobro, za što mislimo da nam baš polazi za rukom. Ove aktivnosti su neke učenike ohrabrile i pokazale im da postoji nešto u čemu su dobri, što je bilo suprotno njihovom mišljenju na početku radionica. U tome su učenici pomogli jedni drugima – jako se dobro poznaju i na vrlo direktan način su uputili jedni druge na njihove posebnosti, darove i talente. Učenici su uvidjeli kako im je za izvršavanje nekih zadataka potrebno više talenata među kojima su i oni u kojima se oni baš i ne osjećaju sigurno i dobro što ih je uputilo na suradnju s drugima, s onima koji taj talent posjeduju. Ovime je još jednom osviješteno kako je teško bivati i djelovati sam, već da smo stvoreni jedni za druge, za zajedničko stvaranje.


U lipnju je nekoliko učenika naše Škole sudjelovalo na Virto konferenciji kao članovi zbora kojeg čine djeca svih škola koje su do sada sudjelovale u projektu Virtograd.


Početkom ove školske godine započeo je drugi dio projekta Virtograd u razrednoj nastavi koji podrazumijeva postavljanje i izvedbu predstave Čiji je crtež najljepši. Učenici su se samostalno opredijeli za nekoliko uloga za koje misle da bi mogli dobro iznijeti (glumci, pomagači, kostimografi, scenografi, novinari, snimatelji…) i u narednim mjesecima do izvedbe predstave radit će u timovima. Glumci su već započeli s pripremama, a drugi timovi će s radom krenuti početkom listopada.



11 views

Recent Posts

See All
bottom of page