top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Terenska nastava 8. razreda – Istra

U ponedjeljak ujutro, 4. travnja 2016. pred školom su se našli učenici 8.razreda Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu, profesorica geografije Ana Mirčetić i profesor povijesti Danijel Velić. U 8 krenuli smo u pravcu Rovinja. Na putu do Rovinja zaustavili smo se na Vratima Jadrana. Nakon kratkog odmora, zaputili smo se prema Roču. Obišavši kulturne spomenike Roča, stigli smo se u njegovo podnožje gdje započinje Aleja Glagoljaša. Fotografirali smo se kod skoro svakog slova i zaputili u Hum, najmanji grad na svijetu sa samo tridesetak stanovnika. Nakon obilaska, krenuli smo prema odredištu Rovinju, u hotel Park. Kad smo se smjestili u hotelu i kratkog odmora u sobi, otišli smo na bazen. Poslije kupanja, došla je večera pa šetnja gradom i na kraju spavanje.


U utorak nakon doručka krenuli smo autobusom do Fažane gdje nas je čekao brod kojim smo doplovili do NP Brijuni. U pratnji stručnog vodiča vidjeli smo rijetke biljke i životinje te izuzetnu kulturu i baštinu. Vratili smo se u hotel oko 16 sati. Poslije kratkog odmora, opet smo otišli na bazen. Nakon uživanja na bazenu bila je večera te druženje i igre.


U srijedu, poslije obilnog doručka, pošli smo u pravcu Motovuna. U Motovunu smo razgledali staru gradsku jezgru sa zidinama. Slijedila je vožnja do istarskog gradića Višnjana gdje smo posjetili zvjezdarnicu i poslušali predavanje, a mogli smo i promatrati Sunce teleskopom. Vožnja se nastavila i ubrzo smo došli do sela Nova Vas gdje smo posjetili podzemni svijet jame Baredine, riznice stalagmita i stalaktita. U poslijepodnevnim satima posjetili smo Poreč. Uz razgled grada, posjetili smo i Eufrazijevu baziliku iz 6. stoljeća. Na povratku do hotela, zaustavili smo se kod Limskog kanala. Nakon dolaska u hotel ponovno smo otišli na bazen, pa večera i na kraju šetnja gradom i spavanje.


U četvrtak smo posjetili Pulu gdje smo uz stručno vodstvo razgledavali grad – arenu, amfiteatar, Augustov hram, slavoluk Sergijevaca, dvojna vrata i Herkulova vrata. Poslije obilaska imali smo sat slobodnog vremena te se vratili u hotel. I zadnji put smo otišli na bazen te večera pa druženje i igre.


U petak, nakon doručka spakirali smo svoje stvari, odjavili se iz hotela i krenuli u pravcu Rijeke s usputnim zaustavljanjem kod Barbana, ušća rijeke Raše. Dolaskom u Rijeku i posjetili smo crkvu Majke Božje Trsatske gdje je slavljena sveta misa. Zahvalili smo Gospodinu na ugodnoj i plodonosnoj terenskoj nastavi i uputili prema Zagrebu. Stigli smo u večernjim satima, umorni, ali zadovoljni.
6 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page