top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Svjetski dan bolesnika

Katolička Crkva 11. veljače slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, čije je svetište poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postavši tako velikim okupljalištem bolesnika koji ondje dolaze moliti. Na taj se dan obilježava i Svjetski dan bolesnika kojeg je utemeljio papa Ivan Pavao II. Obilježavanjem Svjetskoga dana bolesnika podiže se svijest o potrebama bolesnika i teži se stvaranju bolje zdravstvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti kvalitetnu skrb. Ovaj nas Dan također potiče da se prisjetimo i zahvalimo onima koji skrbe o bolesnicima.


Ove godine obilježen je 25. Svjetski dan bolesnika na temu „Zadivljenost Božjim djelima: ‘Velika mi djela učini Svesilni…’ (Lk 1, 49)“ Papa Franjo u svojoj je poruci podsjetio kako je svaki bolesnik ljudsko biće te se tako prema njemu treba i odnositi. Svim bolesnicim i njihovim obiteljima zajamčio je da će moliti za njih. Pohvalio je i rad liječnika, medicinskog osoblja, volontera i svih ostalih koji služe bolesnima te im je poručio: »Nalazite u vjeri, koja se hrani Božjom riječju i sakramentima, uvijek novu snagu da ljubite Boga i druge ljude, pa čak i u situacijama bolesti.« Povodom Svjetskoga dana bolesnika Papa ohrabruje ne bismo li pronašli novi poticaj za rad na razvoju kulture poštivanja života, zdravlja i okoliša.


Učenici razredne nastave ovaj su Dan obilježili razgovorima o trenucima svoje bolesti, kada im je bila potrebna pomoć njihovih bližnjih, ali i zdravstvenih radnika, te su razmišljali o onima koji su trenutno bolesni i trpe. Kako bi pokazali suosjećanje s djecom koja su hospitalizirana, učenici su izradili prigodne poruke i crteže. Velikodušnošću naših učenika i njihovih roditelja prikupljena je veća količina slikovnica, knjiga, društvenih igara i igračaka. Crteži i prikupljene stvari donirane su Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.





6 views

Recent Posts

See All
bottom of page