top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Svako zlo za neko dobro - knjiga Marije Štimac

Učenica 7. razreda Marija Štimac rado spaja riječi i sliku te je tako nastala slikovnica “Svako zlo za neko dobro” koju je učenica prevela na engleski i kineski jezik. Primjerke knjige ćete također uskoro moći posuditi u našoj školskoj knjižnici. Što o slikovnici misle profesorice naše škole, profesorica Latinskoga jezika Ana Slipčević i profesorica Hrvatskoga jezika Danijela Ljubas, pročitajte u sljedećim recenzijama slikovnice:


U Svakom zlu za neko dobro upoznajemo dva naizgled posve različita lika, djevojčicu Ludan i Neptunovca Lulua. Iako dolaze s različitih planeta, vrlo brzo postaju ne samo prijatelji nego i partneri u važnoj misiji spašavanja obitelji bolesnih pandi. Pomalo fantastičnu radnju autorica je vješto ispreplela aktualnim društvenim problemom – ekološkim zagađenjem. To nam svjedoči o tome da svijet zaista ostaje na osviještenim mladima koji već od rane dobi mijenjaju svijet na bolje. Osim što je autorica pokazala iznimno likovno umijeće, svojim je djelom prenijela i snažnu poruku koja može dotaknuti bilo kojeg čitatelja – u svakoj bezizlaznoj situaciji smisao se uvijek može pronaći. Stoga vas pozivam ne samo da pročitate ovu poticajnu slikovnicu nego da i poslušate njezin hvalevrijedan savjet – bolje se brinite za svoj zeleni planet jer je prekrasan.”

profesorica Hrvatskoga jezika Danijela Ljubas


“Vrlo talentirana, originalna i nagrađivana mlada spisateljica i ilustratorica Marija Štimac, učenica 6. razreda, malim i velikim čitateljima ponovno donosi nove retke iz svoje kreativne spisateljske radionice. Ovoga puta Marija odabire vrlo aktualnu temu očuvanja okoliša i planeta na kojem živimo. Nositelji su radnje slučajni pridošlica na Zemlju, Neptunovac Lulu i djevojčica Ludan, a radnju Marija smješta u Kinu prema kojoj inače gaji osobitu ljubav. Neupitna i talentirana Marijina originalnost i u riječi i u slici glavne likove vodi kroz avanturu traženja rješenja za ekološki problem u malenom kineskom selu Atuler, u kojem ujedno žive i pande, otrovane vodom iz zagađene rijeke. Marijina poruka sadržana u ovoj priči jasno poziva na brigu o svijetu u kojem živimo te na preuzimanje odgovornosti za njega. Stoga svima preporučujem pročitati ovu izvrsnu slikovnicu, oslikanu rukom same spisateljice, te spremno prihvatiti spisateljičin poziv na svakodnevnu brigu o čovjekovu jedinom domu.”

profesorica Latinskoga jezika Ana Slipčević


14 views

Recent Posts

See All
bottom of page