top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Proslava Dana škole

Prva katolička osnovna škola u gradu Zagrebu na blagdan svoje zaštitnice sv. Terezije od Djeteta Isusa u četvrtak 1. listopada 2015. proslavila je svoj treći rođendan, Dan škole. Svečanost je započela misnim slavljem koje je u dominikanskoj župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico. Suslavio je ravnatelj Prve katoličke osnovne škole u Zagrebu karmelićanin o. Vinko Mamić te nekoliko svećenika. Uime domaćina otaca dominikanaca okupljene je pozdravio zamjenik provincijala fr. Mato Bošnjak.


U propovijedi je nuncij D’Errico govorio o važnosti katoličkog obrazovanja u društvu, o tome da komunistički sustav u Hrvatskoj nije dopuštao osnivanje katoličkih škola te je pohvalio iznimne napore o. Mamića da osnuje prvu katoličku osnovnu školu u Zagrebu. Podsjetio je na ključne životne trenutke zaštitnice škole sv. Terezije od Djeteta Isusa poručivši da, prema njezinu naputku, svaki dan treba činiti više manjih dobrih djela. Spomenuo je i sv. Tereziju Avilsku i sv. Katarinu Sijensku kao još dvije naučiteljice Crkve. Potaknuo je djecu, roditelje i djelatnike škole da ustraju u svim odgojno-obrazovnim naporima za dobro pojedinca, Crkve i društva, a zahvalio je i svim nazočnim predstavnicima Grada Zagreba, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te medijima na svoj potpori koju pružaju za boljitak škole.


U crkvi punoj djece, roditelja, baka, djedova, kojima se nuncij obraćao vrlo spontanim propovjednim govorom, misno je slavlje, uz pjev liturgijskih pjesama za djecu, obogatio školski zbor potpomognut instrumentalnom pratnjom roditelja, profesora i učenika koji polaze glazbenu školu.


Svečanost je nastavljena u obližnjem kazalištu „Knap“ Kulturnog centra Peščenica, uz koji su smješteni prostori škole, a u kojem je o. Mamić zahvalio svima koji su podupirali rad škole u posljednjih godinu dana te je podijelio priznanja najuspješnijim učenicima. Svi su se učenici okupljenima predstavili u skladno uvježbanoj priredbi, kombinaciji glume, recitala, pjesme i plesa. Radosno raspoloženje zbog svega postignutog u školi u vrlo kratkom vremenu dominiralo je i susretima nakon službenoga dijela programa. Tijekom cjelokupnoga susreta proslave Dana škole isticala se potreba proširenja škole i upisivanja novih razrednih odjeljenja zbog sve većeg broja roditeljskih molbi za upis djece u tu školu.



8 views

Recent Posts

See All
bottom of page