top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Posjet Humani Novoj

U petak 23. veljače u pratnji profesorice Ljubas petašice su posjetile socijalnu zadrugu Humanu Novu, smještenu u Ulici grada Gospića 3, samo nekoliko tramvajskih stanica od Prve katoličke osnovne škole. Upoznavanje s radom ove zadruge jedna je od aktivnosti povezanih s Projektnim danom koji će se uskoro održati u prostorijama Škole. Što su učenice vidjele i doživjele možete pročitati u njihovim izvješćima i fotografijama.

Kada smo tek došli, promrzli smo te nam je vodičica Ilijana pripremila čaj. Nakon što smo se utoplili, započeli smo razgledavanje. Većini su se najviše svidjele haljine, štikle i bunde. Saznali smo mnogo prednosti ovakvog dućana, a jedna od njih je kvalitetniji materijal od kojeg je napravljena odjeća. Razgovarali smo i o tome kamo ide poderana odjeća. Naime, od takvih se stvari izrađuju krpe za čišćenje i razni podmetači koji se dalje prodaju velikim poduzećima. Rekli su nam da je sve što se nalazi u dućanu donacija te da ovdje imaju priliku raditi i osobe s invaliditetom. Pokazali su nam i vagu na kojoj smo mjerili težinu odjeće te smo naučili kako se izračuna konačna cijena, što nas se jako dojmilo. Na kraju su neki i kupili neke stvari koje su jako lijepe, a ujedno i jeftine.


Ružica Herceg i Ana Štimac


U Humani Novoj mi je bilo jako zanimljivo, poučno i zabavno. Saznali smo da se odjeća tamo može donirati. Shvatila sam da je rabljena roba znatno jeftinija od robe iz drugih trgovina. Naučila sam da je i dalje iskoristiva potrgana roba koja se više ne može nositi. Od nje se rade krpe potrebne u industriji. Vagala sam robu i računala njezinu cijenu, što mi je bilo jako zabavno. Mislim da je potrebno zainteresirati i druge za ovu temu kako bismo svi zajedno bolje očuvali naš okoliš.


Marija Dobrović



6 views

Recent Posts

See All
bottom of page