top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Posjet Arheološkom muzeju

U petak 5.svibnja 2017. učenici Prve katoličke osnovne škole posjetili su Arheološki muzej. Bili su podijeljeni u dvije grupe. Prvi su krenuli drugi i četvrti razredi, a sat vremena kasnije prvi i treći.


Krenuli su pješice prema tramvaju, a putem su prošli pored crkve blaženoga Augusta Kažotića. Zatim su tramvajem došli do Trga kralja Tomislava, odakle su prošetali Zrinjevcem do Arheološkog muzeja. Učenike su u muzeju dočekali voditelji Marko i Tara. Prva skupina se podijelila u dvije grupe; jedna je otišla s voditeljem Markom na radionicu o prapovijesnoj kolibi, a druga je s voditeljicom Tarom upoznavala staro kameno doba, način života ljudi, što su sve izrađivali kamenom, drvom, zemljom itd. Također su vidjeli i vučedolsku golubicu za koju se vjeruje da su je svećenici koristili kao kalež za vino. Učenicima su bili zanimljivi praljudi, Barbari i Rimljani. Djevojčice je oduševio ženski nakit, dječje igračke i zdjele. Dječacima su pažnju privukle mumije, sarkofazi, slike Egipćana i hijeroglifi. Zanimljivo je bilo vidjeti tkalački stan u kućici izgrađenoj od blata. Učenici su s čuđenjem promatrali i slušali kada je Taru objašnjavala kako slama u blatu od kojeg su se gradile kuće služi kao dobra izolacija. Pošto su skupine završile sa svojim aktivnostima u muzeju, prva je grupa otišla na razgledavanje muzeja s voditeljicom Tarom, a druga s Markom na radionicu izrade prapovijesne kolibe. Na radionici je bilo jako zanimljivo i zabavno. Učenici su bili podijeljeni u nekoliko manjih grupa te su uz pomoć vodenih boja, drvenih štapića, smeđe tkanine i plastične trave izradili prapovijesne kolibe. Na kraju su se učenici s učiteljem i učiteljicama zahvalili voditeljima te su puni dojmova krenuli prema Zrinjevcu.


U zrinjevačkom paviljonu učenici su pojeli svoje grickalice, a onda su krenuli prema školi istim putem kojim su i došli do Arheološkog muzeja. Iako je vrijeme cijelim putem bilo oblačno, kiša ipak nije padala, pa nitko nije pokisnuo.




5 views

Recent Posts

See All
bottom of page