top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Misa zahvalnica u Remetama

U nedjelju, 12. lipnja, u 12.00 sati održano je Euharistijsko slavlje u zahvalu za 2021./2022. školsku godinu na otvorenom liturgijskom prostoru crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama.


Euharistijsko slavlje, koje je započelo pjesmom zbora Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu, predvodio je o. Dario Tokić, provincijal Hrvatske karmelske provincije svetog oca Josipa. O. Dario Tokić je naglasio važnost Presvetog Trojstva: Svaki put kada se križamo na ulazu u crkvu, kada započinjemo molitvu, svaki put ispovijedamo svoju vjeru u

Presveto Trojstvo zazivajući ime Oca, Sina i Duha Svetoga. O. Tokić je potom govorio o tome kako se svakodnevno promatramo u ogledalu te da nam Crkva danas predlože jedno posebno ogledalo koje nije uobičajeno. Pokazao je sliku na kojoj su se nalazili Bog Otac, Bog Sin i golubica koja simbolizira Boga Duha Svetoga te je objasnio: Bog Otac je gore na nebu. Bog Sin je bio na nebu pa je sišao na Zemlju. Duha Svetoga nam je dao kada je On uzašao na nebo. Duh Sveti održava našu povezost s Bogom Ocem i Bogom Sinom. To Presveto Trojstvo je ogledalo u kojem bi se trebali ogledati, jer smo stvoreni na sliku Božju. Nadalje, O. Tokić je istaknuo dvije strane čovjeka. Jedna strana nas potiče na zlo, da ne mislimo na druge, nego samo na sebe. Druga strana nas potiče na dobro te čujemo dobre glasove i poticaje u sebi da budemo bolji. Obzirom na to, svi moramo imati

mogućnost izbora da bi bili slobodni, jer ljubavi nema bez slobode. Slobode nema bez rizika i mogućih pogrešnih izbora. Stvoreni smo na sliku Presvetog Trojstva, jer u sebi osjećamo da se trebamo boriti da budemo Božji. Slika Presvetog Trojstva pokazuje nam kako trebamo živjeti jedni s drugima. Kada živimo ljubav za sve onda je život ljepši, a kada živimo ljubav samo za sebe onda nam život postaje teži. O. Tokić naglasio je da osim što se u školi uče nastavni sadržaji, potrebno je raditi na sebi i zapitati se: Jesmo li postali bolji ljudi od prošle godine? Jesmo li postali sličniji Bogu?


Euharistijsko slavlje su uveličali i učenici Škole koji su čitali molitvu vjernika te su prinijeli darove koji ih predstavljaju: školsku torbu, loptu, gitaru, društvene igre, Bibliju te euharistijske darove kruh i vino.


Po završetku Euharistijskog slavlja ravnatelj o. Vinko Mamić je uputio riječi zahvale provincijalu o. Dariju Tokiću predvoditelju slavlja i propovjedniku, svojoj subraći, župniku, učiteljima i nastavnicima te čitačima, zboru i svim okupljenima. Budući da je O. Dario Tokić prije nekoliko dana slavio rođendan i imendan, učenici 4. razreda su mu uručili kolaž portret koji su sami izradili.


Nakon toga, o. Vinko Mamić najavio je desetominutni koncert obitelji Mudryk. Ulyana Mudryk je učenica 2. razreda Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu koja je prije nekoliko mjeseci došla u Zagreb sa svojom obitelji iz Ukrajine. Učenica je zajedno sa svojim sestrama Alicijom i Katarinom i majkom Milom svirala glazbu na ukrajinskim tradicijskim instrumentima.


Nakon koncerta obitelji Mudryk uslijedio je objed. Po završetku objeda započele su tradicionalne obiteljske igre koje su organizirali djelatnici Škole. Obitelji su se natjecale u igrama: Školica, Mikado, Igra s obručima, Preskakanje duge vijače, Tapkanje, Povlačenje koluta, Utrka svijeća, Trokut gumi te u književno-ilustracijsko-asocijativnoj igri Pamti pa vrati.


Nakon odigranih igara uslijedilo je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada. Prvo mjesto osvojila je obitelj Pivac Klinac, drugo mjesto obitelj Grošić, a treće mjesto obitelj Tunguz. Za kraj je uslijedila malonogometna utakmica između roditelja i djelatnika Škole. Tim roditelja pobijedio je tim djelatnika Škole rezultatom 4:2.


Izvješće sastavila:

Monika Sedlaček



36 views

Recent Posts

See All
bottom of page