top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Maturalac osmog razreda

Updated: Feb 15, 2021

Krenuli smo 19.listopada u 7 ujutro. Putovali smo i vodičica nam je pričala o zanimljivostima pojedinih krajolika. Pričala je o legendama, rijekama, reljefu… Prvo smo posjetili grad Solin i njegove ostatke terma starih Rimljana. Tamo nam je vodičica objasnila da je to zapravo mali ostatak nekoć velikog rimskog grada, potom smo otišli u Split gdje nam je druga vodičica pokazala maketu Splita i vidjeli smo stari dio grada s Dioklecijanovom palačom. Nakon dugog dana došli smo u Primošten u hotel Zora gdje smo odsjeli idućih pet dana.


Drugog dana smo išli u Trogir i posjetili trogirsku katedralu i kaštel Kamerlengo, odmah pored utvrde igra nogometni klub NK Trogir. Imali smo pristup riznici katedrale i vidjeli smo brojne knjige i biskupske štapove. Nakon zanimljivog obilaska imali smo slobodno poslijepodne.


Treći dan zaputili smo se u Šibenik. Zatim smo slušali jako zanimljivo predavanje u sokolarskom centru. Naučili smo puno toga o sovama i ostalim pticama. Zatim smo ručali u restoranu i unatoč kiši otišli smo u Nacionalini park Krka. Umorni smo se vratili u hotel.

Četvrti dan brodom smo išli na otok Prvić i posjetili smo memorialni centar Fausta Vrančića. Slušali smo o Faustovom životu i upoznali smo se sa njegovim izumima poput padobrana i mlinova. Nakon edukativnog programa brodom smo se vratili u Primošten gdje smo i proveli ostatak dana.


Posljednji dan proveli smo u Zadru. Prošetali smo se gradom, vodič nam je pokazivao ostatke grada, a zatim smo imali slobodno vrijeme. Poslije smo posjetili samostan i muzej. Nakon zanimljivog obilaska grada zaputili smo se u Nin. U Ninu smo bili u solani. Jako nas se dojmio ručni rad solane. U suvenirnici imali smo priliku kupiti jedinstvene proizvode također ručnog rada. Nakon dugog dana pošli smo kući. U Zagreb smo došli oko 9 sati navečer.


Proveli smo zajedničko vrijeme na maturalcu i ostali su nam jako dobri dojmovi.
28 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page