top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Krasna zemljo, Istro mila, dome roda hrvatskoga… Izlet u Istru (Grožnjan–Motovun–Poreč)

Djelatnici Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu s ravnateljem i duhovnikom škole u srijedu 2. srpnja uputili su se prema najvećem hrvatskom poluotoku Istri. Radosni i puni avanturističkog duha okupili smo se u ranojutarnjim satima i uz Božju pomoć krenuli na put. Preko Karlovca, Ravne Gore, Rijeke i Učke ušli smo u Istru i tijekom cjelodnevnog izleta znatiželjno otkrivali njezine ljepote u unutrašnjosti i uz more. Prvo odredište bio je „grad umjetnika“, gradić imena Grožnjan. Šetajući i upijajući ljepotu svakog kuta toga grada, uvjerili smo se zašto ga tako zovu. Ulicama grada širila se glazba violončela, violina, glasovira, vježbača instrumenata koja je dopirala iz galerija i umjetničkih ateljea. Glazba koja je prisutna i prizori koji se pružaju na polja i brežuljke daju jedan bezvremenski ugođaj koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, a time šalje pozivnicu za ponovni dolazak, za ponovni susret.


Nakon Grožnjana uputili smo se u srednjovjekovnu istarsku utvrdu, poznatu po održavanju filmskog festivala, grad Motovun. Još jedan grad koji je autentičan i poseban po svojim uličicama, vidikovcima, kućicama i crkvicama. Grad smješten na vrhu brežuljka sa svakog kraja pruža prekrasan i sanjarski pogled prema brdima, brežuljcima i toku rijeke Mirne, koja kao da pruža mir i spokoj. Spustili smo se s brežuljka i popeli na jedan puno manji te iskoristili vrijeme za odmor. Ljubazni domaćini nesebično su nas ugostili u svom restoranu i nahranili.


Siti i radosni krenuli smo dalje prema gradu Poreču. Posjetili smo prekrasnu Eufrazijevu baziliku te uz pomoć župnika nakratko otputovali u prošlost i puno naučili o povijesti bazilike. Grad je lijep i miran, a more i otoci koji ga okružuju idilični su i privlačni. Zalazak sunca brzo je došao, a mi smo se zajedno s njim uputili prema Zagrebu. Zahvalni Bogu na putovanju i ljepoti naše domovine, izmolili smo večernju molitvu, što nam je srce učinilo još većim i ispunjenijim.


Kao što naš poznati pjesnik Vladimir Nazor govori u svojoj Pjesmi o Istri, …najljepša si za me zemlja/na tom moru Jadranskom. Uistinu jest, mistična i autentična.



15 views

Recent Posts

See All
bottom of page