top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Izvještaj s misnog slavlja prije Uskrsa

U ponedjeljak 24.3.2024. s početkom u 16.30 h, u crkvi bl. Augustina Kažotića započeli smo s pripremom za Veliki tjedan i slavlje Uskrsa. Euharistijskom slavlju, koje su predslavili naš ravnatelj o. Vinko Mamić i duhovnik naše škole o. Dario Tokić, prisustvovali su djelatnici škole, učenici i njihovi roditelji.

Roditelji i učitelji sudjelovali su čitajući misna čitanja, te prateći mali zbor na klavijaturama, violini i gitari. Naši učenici svoj su doprinos ovom euharistijskom slavlju dali ministrirajući i čitajući molitve vjernika, a posebno je ljepoti mise pridonio naš mali zbor, koji je pjevao iz srca i iskreno kako samo djeca znaju.

Odabrana čitanja polako su nas započela uvoditi u otajstvo Kristove muke i uskrsnuća, a u propovjedi je to posebno lijepo djeci približio o. Dario Tokić. Marija, sestra Lazarova, skupocjenu pomast iskoristila je za pranje Isusovih nogu, na što joj je Juda, koji će Isusa uskoro izdati, prigovorio, jer zašto da se, prema njegovom viđenju dragocjena pomast rasipa, umjesto da se proda i novcem od prodaje namire siromasi. Isus nato odgovara kako siromahe imaju svakoga dana, a kako njega imaju samo sada, nagovješćujući još kratko vrijeme koje ima provesti sa svojim učenicima prije nego što će podnijeti muku.

Kako je naglasio o. Dario Tokić, iz ovog se evanđelja mogu iščitati dvije ljubavi prema Isusu. Marijina ljubav jest ljubav kojom čovjek nastoji odgovoriti na Božju neizmjernu ljubav, želeći Mu dati najbolje od sebe. A s druge strane stoji Judina ljubav, odnosno koristoljublje, koja u Isusu gleda samo izvor koristi za sebe. Svakoga dana pozvani smo odabirati ljubav poput Marijine. Posebno u vrijeme priprave za Isusovu muku i slavu uskrsnuća važno je osvijestiti tražimo li Isusa samo kad od njega imamo nekakvu ovozemaljsku korist, trgujemo li s njime, ili Isusu nastojimo svakoga dana dati prvine onoga što imamo i jesmo, iz ljubavi prema onome što je učinio za nas.

Nakon euharistijskog slavlja održala se kratka priredba. Naša predstavnica s Lidrana, učenica 6. razreda Klara Pelko, ovom je prilikom recitirala pjesmu Antuna Branka Šimića „Nađeni Bog“. Učenička klapa Canticum angelorum, koja se kao jedina kontinentalna klapa plasirala na državno natjecanje klapa, izvela je tri skladbe i ljepotom i istančanošću svoje izvedbe pokazala zašto je zavrijedila plasman na državnu razinu. Poslije priredbe roditelji, učenici i djelatnici škole bili su pozvani posjetiti školski sajam na kojem su članovi učeničke zadruge i izvannastavne aktivnosti Domaćinstvo izložili svoje rukotvorine.



5 views

Recent Posts

See All
bottom of page