top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Iskustvo Ružice Herceg na ljetnoj online školi govornog latinskog Akademije Vivarium novum u Rimu

"Na ovoj ljetnoj školi bilo mi je zaista lijepo i zanimljivo, te sam nakon nje zaista doživjela latinski kao živi jezik, a ne kao mrtvi. Učiti latinski na latinskom je bilo jedno veliko pozitivno iskustvo.

Jako mi je drago što sam imala priliku doživjeti ovako nešto. Upoznala sam puno ljudi iz cijelog svijeta, a najzanimljivije mi je bilo da smo se mogli sporazumjeti samo na latinskom, jer neki nisu znali engleski. Moj učitelj bio je Iulien Claeys Bouuaert (Iulianus) koji odlično objašnjava latinski, a pritom mislim da čak i kada ga nismo razumjeli, objasnio nam je gestikulacijama, raznim pokretima i opisima koji su često puta bili jako smiješni, pa je sve nas učenike odlično nasmijavao. Imala sam i učiteljicu Lisu koja je ponavljala s nama i čitala razna djela rimskih pisaca. Način na koji nas uče latinski na Akademiji Vivarium novum je da se ulazi u duh samog jezika i u povijesne okolnosti toga vremena. Svo ono gradivo koje sam učila 4 godine u školi smo ponovili u samo dva mjeseca i na latinskom. Dio škole koji mi se najviše sviđao svakako je bilo kada smo slušali pjesme kroz koje smo ponavljali naučeno, pjevao nam je profesor Ozseb Aron Toth (Eusebius) koji je inače voditelj zbora na samoj Akademiji. Gradivo smo učili iz priča, a likove su glumili učenici. Tako sam i ja puno puta glumila likove Julije, Emilije i Lidije. Profesor Iulien je otkrio da sviram flautu, pa sam im i svirala jednu prekrasnu Mozartovu skladbu na flauti. Imala sam i zadatak za svaki sat pripremiti citat na latinskom.

Na kraju srpnja su mi ponudili da mi produže stipendiju do kraja kolovoza kada i završava ljetna škola, što sam ja radosno prihvatila. Iako se sve održavalo online, niti u jednom trenutku nije bilo dosadno. Sada, nakon što sam završila cijelu ljetnu školu, voljela bih da se svaki strani jezik tako objašnjava u školama, kroz komunikaciju na tom jeziku i proširivanje vokabulara. Trebalo bi više učiti s razumijevanjem, nego "štrebanjem". Bit ove škole bila je da sam ja naučila više stvari kroz pričanje na latinskom, nitko od nas učenika nije trebao "štrebati" vokabular, nego smo pamtili riječi, tako što smo znali njihov sinonim ili suprotnost, ili smo ih zapamtili kroz gestikulacije profesora. Akademija Vivarium novum tzv. mrtve jezike uči na temelju razumijevanja te privlači ljude iz cijelog svijeta. Bilo bi lijepo kad bi u budućnosti još netko iz naše škole proživio ovo iskustvo.

Srdačan pozdrav i želim Vam lijep početak nove školske godine!"

Ružica Herceg


81 views

Recent Posts

See All
bottom of page