top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Intervju s Ružicom Herceg

Učenica osmog razreda Ružica Herceg sudjelovala je na Državnom natjecanju iz klasičnih jezika te je osvojila visoko četvrto mjesto iz latinskog jezika, a drugo mjesto iz grčkoga jezika. Na tome joj od srca čestitamo i želimo još puno uspjeha u daljnjem školovanju! Uz našu školu učenica polazi i osnovnu glazbenu školu te se priprema za srednju glazbenu školu.


U nastavku slijedi intervju s njom.


1. Kako se osjećaš nakon postignutog rezultata na natjecanju iz klasičnih jezika?


Jako sam ponosna i sretna jer se moj trud isplatio.


2. Što te motiviralo da se prijaviš na natjecanje?


Da se prijavim na natjecanje motivirali su me profesori. U početku sam se dvoumila da idem na natjecanje iz grčkog, ali kasnije me mama motivirala i predstavila mi to kao novo iskustvo. Također, razlog za prijavu na natjecanja bio je i moj prošlogodišnji uspjeh kada sam prošla na tri županijska natjecanja. Ove godine otišla sam čak na četiri županijska natjecanja, što nisam očekivala.


3. Jesi li uspijevala uskladiti pripreme za natjecanje uz redovne obaveze u nastavi?


Mogu reći da mi je to bio jedan od najtežih dijelova samih priprema za natjecanja. Dok sam se pripremala za županijska natjecanja, često mi je bilo teško uskladiti učenja za testove i usmena odgovaranja, same pripreme za natjecanja i glazbenu školu. Stoga mi je u organizaciji najviše pomagala mama i profesori koji su mi često izlazili u susret kako mi sve to ne bi bilo previše.


4. Kako si imala toliko snage da ne odustaneš?


Moj moto tijekom svih ovih priprema bio je da nikad ne odustanem. Ono što mi je najviše pomoglo da ne odustanem svakako je bila svakodnevna obiteljska i moja osobna molitva Bogu.


5. U kojem je trenutku bilo najteže?


Najteže mi je bilo, kao što sam već i navela, u pripremama za županijska natjecanja zbog usklađivanja redovitih školskih obveza, samih priprema i glazbene škole. Također, bilo mi je teško dan prije Državnog natjecanja iz latinskog i iz grčkog. Sjećam se da sam dan prije grčkog bila tužna jer sam mislila da neću dobro napisati ispit jer me uhvatila trema, no srećom kratko je trajala.


6. Tko ti je bio najveća podrška? Jesi li imala posebnog sveca koji ti je pomogao?


Moja najveća podrška bila mi je moja obitelj. Moji roditelji koji su me uvijek ohrabrivali i u svakom trenutku su tu za mene, moj brat koji me je u najtežim trenucima nasmijavao i moja sestra koja bi me u najvećim učenjima pozivala na igranje. Svetac koji mi je posebno pomogao bio je sveti Josip Kupertinski. Njemu sam se pomolila prije svakog ispita/natjecanja prema preporuci profesorice iz Geografije Ane Mirčetić. Mogu reći da mi je puno pomogao. Također, pomogao mi je moj anđeo čuvar kome se molim svaki dan.


7. Kome najviše zahvaljuješ na radu?


Najviše zahvaljujem Bogu koji je u svakom trenutku uz mene, pa svojoj obitelji. Zahvaljujem učiteljici Ani Gečević koja je prva prepoznala u meni potencijal već u prvom razredu. Ona me uvijek ohrabrivala i vjerovala u mene. Zahvaljujem i profesorici Ani Slipčević koja je najkreativnija osoba koju sam ja ikada upoznala i koja mi je već u petom razredu rekla da ja moram ići na natjecanje iz latinskog jer je ona uvjerena da ću ostvariti odličan rezultat. Zahvaljujem i profesorici Maji Leko koja mi je predstavila grčki kao jako zanimljiv predmet koji pomaže u svakodnevnom životu. Zahvaljujem i profesoru iz latinskog Marijanu Vodopiji koji me pripremao za latinski. Posebno zahvaljujem profesoru iz grčkog Ivanu Hrbudu koji me pripremao za natjecanje iz grčkog i koji se uvijek trudio da mi pripreme ne troše puno vremena i da budu zanimljive.


8. Koje su prednosti učenja klasičnih jezika? Što si pomoću njih naučila? Što bi poručila drugim učenicima zašto ih je vrijedno učiti?


Klasični jezici su jezici bez kojih mnogi drugi danas ne bi niti postojali. Ono što su mi i profesorica Ana Slipčević i profesorica Maja Leko uvijek govorile jest da klasični jezici pomažu u razvijanju mozga i zaključivanju u raznim zadacima. Kroz klasične jezike puno mi je lakše učiti i druge strane jezike. U drugim jezicima nalazi se puno latinizama i grecizama, a posebno u hrvatskom jeziku. Ono što bih htjela poručiti drugima jest da sam ja prevođenjem tekstova na klasičnim jezicima naučila logički zaključivati, shvaćati sam sastav rečenice te da prevođenje zaista pomaže u razvijanju moždanih stanica. Poznavanje klasičnih jezika bitno je i za mnoge djelatnosti i poslove.


9. Bi li drugim učenicima u školi preporučila da se prijave na neko natjecanje?


Da, drugima preporučujem da se prijave na neko natjecanje. U našoj školi ima talentiranih učenika, samo se još nisu prijavili za natjecanja pa ih ovim putem potičem jer nemaju što izgubiti, nego naprotiv samo dobiti. Ja sam tako dobila izravan upis u sve srednje škole u Hrvatskoj. Glavni razlog zašto sam se ja prijavila bio je stjecanje novog iskustva. Mislim da su natjecanja zdrava stvar koja zaista može pomoći u životu i razviti zanimanje za neki predmet.




214 views

Recent Posts

See All
bottom of page