top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Državno natjecanje iz klasičnih jezika

Updated: Jun 16, 2023

Državno Natjecanje iz klasičnih jezika za učenike osnovnih i srednjih škola svih županija i Grada Zagreba održano je u Zadru od 2. do 5. svibnja. Sudjelovalo je dvoje učenika naše škole s iznimnim rezultatima u poznavanju latinskog i grčkog jezika. Učenici osmog razreda Izak Brnadić osmi je u poznavanju latinskoga jezika, a Jana Tunguz deveta te šestoplasirana u poznavanju grčkog jezika.


Na svečanoj dodjeli nagrada u dvorani Sveučilišta u Zadru, naši učenici su sudjelovali i u kvizu poznavanja grčke i rimske kulture te osvojili prvo mjesto i bili posebno nagrađeni.


Osim natjecateljskog duha puni smo i ugodnog iskustva s putovanja i obilazaka povijesno poznatih lokaliteta. Svečanim otvorenjem u crkvi sv. Donata započela je naša trodnevna avantura u Zadru, najjačem i najutvrđenijem gradu na istočnoj strani Jadrana. Osim Gradskih zidina i vrata, Trga pet bunara, Foruma, Kalelarge i Sveučilišta posjetili smo i 16 kilometara udaljen otočić na plitkome moru i najstariji hrvatski kraljevski grad, grad Nin gdje impresivno još uvijek stoji stup hrama za kojeg se pretpostavlja da je bio Jupiterov te vjerojatno najveći hram kojeg su Rimljani izgradili s ove strane Jadrana. U Ninu smo posjetili i crkvu sv. Nikole u Prahuljama te među najmanjima u Republici Hrvatskoj originalno sačuvanu Crkvu sv. Križa i poznatu statuu Grgura Ninskog.


Ponosni smo na postignute rezultate i puni prekrasnih uspomena s putovanja te se nadamo iste prikupiti i iduće godine!



93 views

Recent Posts

See All
bottom of page