top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) međunarodni je dan posvećen borbi protiv nasilja u školama. Uvijek se obilježava zadnje srijede u veljači u osnovnim i srednjim školama diljem svijeta. Pritom se nose ružičaste majice koje simboliziraju borbu protiv nasilja među vršnjacima.


Ideja je nastala u Kanadi 2007.g. kao znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u školi u Novoj Scotiji. Jedan je tamošnji učenik obukao ružičastu majicu u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke. Iako je njegova gesta bila solidarna, samo zbog ružičaste majice bio je izvrgnut uvredama i izrugivanju, čak i fizičkom nasilju svojih vršnjaka.



Sljedeći su dan mnogi učenici došli u školu u ružičastim majicama u znak podrške prijatelju u njegovoj nakani, osuđujući na taj način vršnjačko nasilje.

Naredne godine brojni su učenici i učitelji kanadskih škola obukli ružičaste majice. Uskoro je ideja postala globalna. Danas ju obilježavaju škole diljem svijeta boreći se na taj način protiv vršnjačkog nasilja.


24. veljače u našoj smo školi smo obilježili ovaj poseban dan. Obukli smo se u ružičasto, razgovarali o vršnjačkom nasilju, ispisivali poruke mira i ljubavi na razredne majice i maštali o boljem svijetu.

Neke od poruka naših učenika bile su:

U našoj školi nema nasilja. Gradite mostove, a ne zidove. „Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas“.


4 views

Recent Posts

See All
bottom of page