top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Susret sa akademikom Stjepanom Damjanovićem u našoj školi

Dana 16. ožujka našu je Školu počastio svojim dolaskom akademik Stjepan Damjanović, hrvatski jezikoslovac i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Katedri za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo (Odsjek za kroatistiku) te predsjednik Matice hrvatske.


Čovjek bogatog životopisa i vrlo cijenjen u akademskim i znanstvenim krugovima, ali jednostavnog i zanimljivog pristupa bliskog i razumljivog svojim slušateljima bez obzira na njihovu dob. Tako je okupljenim nastavnicima i učenicima koji su ga pratili s velikom pozornošću i zanimanjem napomenuo kako se obilježavaju dani hrvatskog jezika u razdoblju od 11. do 17. ožujka (koje je proglasio Hrvatski sabor 1997. godine) te istaknuo važnost glagoljice i staroslavenskog jezika u povijesti i kulturi hrvatskog naroda.


Program je započeo prigodnim obraćanjem predstavnika učenika 7. i 8. razreda koji je pozdravio cijenjenoga gosta i zahvalio mu se u ime Škole na dolasku. A zatim mu se u pozdravnom obraćanju obratila i doravnateljica Škole. Akademik Damjanović započeo je svoje izlaganje osvrtom na pismo glagoljicu istaknuvši njezin značaj u kulturno-povijesno-jezičnom kontekstu slavenskog i posebno hrvatskog naroda te kršćanske simbolike koja leži u osnovi pisma glagoljice u vidu 3 simbola kršćanskoga svjetonazora: križa (simbol Kristove muke), kruga (simbol savršenstva), te trokuta (simbol trojedinog Boga). Govorio je akademik o specifičnosti uglate (“hrvatske”) glagoljice, vrijednom jezičnom i kulturno-povijesnom naslijeđu koje je sadržano u sačuvanim glagoljskim spomenicima od kojih se kao najprepoznatljivija izdvaja Baščanska ploča ispričavši pritom kontekst njezina nastanka, čuvanja i prenošenja u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti. Izlaganje ovog vrsnog jezikoslovnog stručnjaka pobudilo je popriličan interes kod naših učenika koji su postavljali niz pitanja vezanih za područje djelovanja i života akademika. Učenicima je, nabrojivši neke vrijedne glagoljske spomenike, pokazao Hrvojev misal i istaknuo njegov značaj u hrvatskoj kulturi. Podijelio je prisutnim učenicima primjerke uglate glagoljice a oni su uzvratili nizom pitanja vezanim za prikazana slova na koja im je profesor strpljivo odgovarao. Stručno i vrijedno izlaganje završilo je obostranom zahvalom na poučnom prezentiranju i ugodnom druženju.


Nadamo se da je ovo početak niza lijepih susreta učenika i stručnjaka iz bogatog kulturnog, znanstvenog i obrazovnog života Hrvatske.




5 views

Recent Posts

See All
bottom of page