top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Posjet Hrvatskom športskom muzeju

U četvrtak, 11. travnja, učenici 6. razreda su u sklopu izvanučionične nastave posjetili Hrvatski športski muzej u pratnji učiteljica Ivane Martinko i Mateje Marić.


Pod stručnim vodstvom kustosice Ane Wild, učenici su imali priliku upoznati razvoj športa i tjelesne kulture na području Hrvatske. Radoznali učenici šestog razreda mogli su saznati kako su u Hrvatsku dospjele švedske ljestve, medicinke, kozlić i mnogi drugi športski rekviziti te upoznati nekoliko imena ključnih za razvoj športa u Hrvatskoj. Među tim se imenima prvenstveno ističe velika i nezamjenjiva uloga dr. Franje Bučara. Učenici su imali priliku vidjeti kakvi su se bicikli nekada vozili i uspješno odgovorili kako bi se biciklisti na njih popeli. Saznali su da je osvajač prve hrvatske olimpijske medalje mačevalac Miran Neralić te imali priliku vidjeti kako je nekad izgledalo mačevalačko odijelo i oprema. Osim mačevalačke opreme, učenici su vidjeli i kakvim su se teniskim reketima, nogometnim loptama te kakvom obućom koristili športaši tijekom dvadesetog stoljeća. Učenici su također čuli o počecima Hrvatskog akademskog športskog kluba i njegovim uspjesima i zaslugama za hrvatski šport. Učenici su se najviše zadržali u prostoriji u kojoj su imali prilike čuti o razvoju zimskih športova u Hrvatskoj. Vidjeli su kako su nekad izgledale skije te čuli kako se nekad skijalo sa samo jednim štapom i pomoću užadi za upravljanje koje bi se provuklo kroz rupice na vrhu skija. U posljednjoj prostoriji muzeja, učenici su se pobliže upoznali s Olimpijskim igrama i uspjesima hrvatskih športaša na raznim Olimpijskim igrama.


Kustosica Ana Wild postavljala je mnogo pitanja našim učenicima i pohvalila ih za znanje koje su pokazali. Istaknula je kako neki studenti Kineziološkog fakulteta nisu znali odgovoriti na pitanja na koja su naši učenici uspješno odgovorili.


Posjet Hrvatskom športskom muzeju bio je vrlo zanimljiv, a očekuje se i otvaranje novog, interaktivnijeg muzeja s još više izložaka. Iščekujemo njegovo otvaranje i veselimo se budućim posjetima.



19 views

Recent Posts

See All
bottom of page