top of page
  • Writer's picturePKOŠ

11. veljače – Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta od 1992. godine. Njegov začetnik i utemeljitelj je Papa Ivan Pavao II. koji je želio skrenuti pozornost na bolesnike i njihove probleme. Papa je pozvao cijeli svijet na ozbiljno promišljanje onoga što zovemo patnjom, trpljenjem i bolešću. Obilježavanjem ovog dana želi se podići svijest šire javnosti o potrebama bolesnika i stvaranje bolje zdravstvene i društvene zaštite kako bi se svakom oboljelom omogućila dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb. Obilježavanjem ovog dana odaje se i zahvalnost svima koji skrbe o bolesnicima- zdravstvenim, socijalnim i vjerskim djelatnicima te svima koji su na bilo koji način svoj rad posvetili njezi i podršci oboljelima. Svjetski dan bolesnika ujedno je prilika i za podsjećanje na prava koje svatko od nas ima kada se nalazi u ulozi bolesnika.


Kao datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti. Poruka Svetog Oca Franje za 24. svjetski dan bolesnika 2016. je da se pouzdamo u milosrdnog Isusa poput Marije: “Što god vam rekne, učinite!” (Iv 2,5).


Svjetski dan bolesnika obilježili smo i u našoj školi. Pogledali smo prigodne animirane filmove, razgovarali o potrebama bolesnika, važnosti zdravstvenih djelatnika te o moći molitve u trenucima bolesti. Učenici nižih razreda izradili su prigodne crteže i napisali pisma koja su uručena djeci koja trenutno borave na odjelima Klinike za dječje bolesti Zagreb kao i djelatnicima bolnice.
7 views

Comentarios


bottom of page