top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Terenska nastava za učenike Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu u Hrvatsko zagorje

Dana 2. listopada, u 8 sati, učenici petog, šestog, sedmog i osmog razreda zauzeli su svoja mjesta u autobusu te se udobno smješteni iščekivali polazak. Pomolili su se kako bi sretno stigli na odredišta. Već za nekoliko minuta autobus je bio na putu za Mariju Bistricu. Kada su stigli, učenici su mogli vidjeti visoki toranj crkve obasjan suncem.


U toj veličanstvenoj građevini učenici su poslušali Svetu misu koju je predvodio ravnatelj škole. Nakon posjeta Mariji Bistrici učenici su mogli uživati u predivnome pogledu na Hrvatsko zagorje vozeći se do Muzeja seljačkih buna gdje će vidjeti i doznati sve o seljačkim bunama. Autobus je zastao kod lijepog restorana „Preša“ gdje su učenici pojeli bogati ručak.


Nakon obilnog obroka, nastavili su putovanje prema muzeju. Iskrcali su se kod velikog spomenika Matiji Gubcu, a potom su do samog muzeja nastavili pješke. Muzej sadrži veliku zbirku oružja i slika, a gospođa voditeljica koja je učenike provela kroz muzej pomno im je objašnjavala svaki detalj.


Nakon odmora ispred muzeja, autobusom su zašli dublje u Grad Krapinu kako bi posjetili Muzej krapinskih neandertalaca – Kraneamus. Nakon duljeg odmora na livadi đaci su pošli kratkom planinarskom stazom okruženom drvenim skulpturama do muzeja. Ušli su u ogromnu dvoranu namijenjenu projekciji filmova te pogledali kratak film o životu neandertalaca. Nakon filma podijeljeni su u tri skupine koje su u obilazak muzeja krenule jedna po jedna, u razmaku od pet minuta, svaka sa svojim vodičem. Postavke muzeja su se djelomično odnosile na evoluciju svijeta, s bogatim sadržajem izložaka i kratkim filmićima, a djelomično na krapinskog neandertalca, sa puno figura u prirodnoj veličini. Učenici su nakon velikog odmora ispred muzeja krenuli malo duljom planinarskom stazom do izvornog nalazišta ostataka neandertalaca, gdje se danas nalaze kipovi neandertalaca i životinja u prirodnoj veličini.


Nakon još jednog dugog odmora đaci su krenuli do autobusa te se smjestili u svoja sjedala čekajući polazak za Zagreb. Vožnja je bila duga, a đaci su bili umorni od cjelokupnog dana pa je razrednica petog razreda zabavila đake zabavnom igrom „Put na Mjesec“.


Oko osam sati navečer autobus je iskrcao učenike ispred škole gdje su ih dočekali roditelji. Svim profesorima koji su sudjelovali u ovoj terenskoj nastavi iskrene zahvale, kao i svim učenicima na dobrom ponašanju i suradnji.




9 views

Recent Posts

See All
bottom of page