top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Suradničko učenje 2. i 3. dio, stručno usavršavanje djelatnika PKOŠ u Gradu Zagrebu

Motivirani željom da se što kvalitetnije pripreme za nov početak nastavne godine, djelatnici Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu u četvrtak 1. rujna uputili su se u Istru, u grad Lovran. Tema stručnog usavršavanja ovaj put bila je „Suradničko učenje“.


Prvoga dana predavanje i radionice održale su predstavnice Pučkog otvorenog učilišta „Korak po korak“, učiteljica razredne nastave Sandra Mikšić te prof. pedag Jadranka Jovanović. Prije grupnoga rada gđa Jovanović naglasila je kako je nužno da učitelj uđe u zonu rizika kako bi profesionalno rastao, a tako bio i zadovoljniji i uspješniji u svome radu. Nakon uvoda profesori su u parovima vježbali metodu konstruktivističkog slušanja koja je lako primjenjiva i u nastavi. Iz predavanja prof. Mikšić saznali smo da se integrirano poučavanje provodi na tri načina: korelacijom, tematskim poučavanjem i poučavanjem projektima. Budući da se najbolje uči kroz praksu, i učitelji su usavršili stečeno znanje smišljajući primjer tematskog poučavanja. Tako su nastali izvrsni zajednički radovi: „Bilo jednom u Zagrebu“, „Život se vrti u krug“, „Klapska pjesma“, „Mens sana in corpore sano“, „Snaga mame Afrike“, „Olimpijske igre“.


Drugi dan bio je predviđen za konkretnu primjenu suradničkog učenja u nastavi. Učiteljica Sunčica Kunić, prof. Ana Mirčetić, prof. Danijela Ljubas, prof. Maja Fazlić te prof. Lana Radovanić ukratko su ostalim kolegama predstavile kako su se slijedeći jasne korake pripremale za nastavni sat na kojem je primijenjena metoda suradničkog učenja. U svim je predavanjima istaknuto kako učitelj mora kritički promišljati koristeći se udžbenicima i čitankama koje inače rabi u nastavi. Na kraju dana psihologica Ivana Rajčević Vujanić pripremila je sat Matematike na temu „Koordinatni sustav“ gdje su se učitelji našli u ulozi učenika, što je bilo uvelike zanimljivo i poučno.


Zadnji je dan ravnatelj o. Vinko Mamić održao završno predavanje iskušavši se i sam u novoj metodi poučavanja. Podijelivši se u školske aktive, učitelji su osmišljavali satove ponavljanja za prvi tjedan škole služeći se metodom suradničkog poučavanja. Zajednički rad, razmjenjivanje ideja, međusobno davanje konstruktivnih kritika i savjeta, ono je što ovim učiteljima daje snagu, motivaciju i radost u njihovu daljnjem radu.



6 views

Recent Posts

See All
bottom of page