top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Stručno usavršavanje za ravnatelje i stručne suradnike u katoličkim školama


18. siječnja 2019. u prostorijama Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu održano je stručno usavršavanje ravnatelja i stručnih suradnika katoličkih škola u Hrvatskoj. Iz naše škole sudjelovali su ravnatelj o. Vinko Mamić te stručne suradnice Ivana Rajčević Vujanić i Ana Mirčetić.


Stručno usavršavanje započelo je molitvom velečasnog Petra Mlakara, duhovnika Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica u Zagrebu i uvodnim riječima mons. dr. Ante Škvorčevića koji je poručio : „Čovjek je u središtu Božjeg interesa, čovjek je njegov najveći projekt. Mi koji djelujemo u katoličkim školama pozvani smo poslužiti Božjem naumu o čovjeku i prepoznati našu važnu ulogu. Trebamo iznova otkrivati taj projekt i na njemu biti zahvalni, pomoći njegovom ostvarivanju. Ali znajte da sve što je vrijedno nije lagano i ništa se pod Božjim suncem nije rodilo laganim i lagodnim radom, već samo pod onima koji su orali duboke brazde i dali sebe cijele! Blagoslovljeno vam sve što ćete danas ovdje činiti da budete radosni sudionici Božjeg projekta.“


Uslijedilo je predavanje prof. dr. sc. Željka Tanjića na temu Katolički identitet u odgojno-obrazovnom procesu u Hrvatskoj. Osnovna misao vodilja predavanja bila je važnost čuvanja i promicanja katoličkog identiteta kako na osobnoj, tako i na institucionalnoj razini, unatoč izazovima svijeta u kojem živimo.


Katoličke škole pretpostavljaju set vrijednosti koje se moraju ostvariti kroz izgradnju čvrstog identiteta, otvorenog prema drugima, ali s poznatim polazištem i granicama. Ako kod djelatnika nema osobne identifikacije s identitetom ustanove, ta ustanova neće uspjeti ostvariti svoje poslanje, pa je važno i kao osoba čvrsto vjerovati u vrijednosti katoličkog identiteta. Također, izazov je u spojiti i sadržaj vjere s katoličkom intelektualnom tradicijom koja ju uključuje, ali se bavi i puno širim pitanjima od nje same. Rješenja se nalaze u projektima cjeloživotnog obrazovanja koji pomažu bolje oblikovati identitet kako bismo ga s osobne razine prenosili na naše institucije“, kazao je rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić tijekom svojega predavanja.

Drugo predavanje održao je p. Sebastian Šujević na temu Isus Krist – živi izvor našega identiteta i njegove četiri praktične dimenzije kroz koje smo se prisjetili da je Isus Krist učitelj, iscjelitelj, uporni molitelj i trpeći sluga te smo osvijestili našu ulogu u školi kroz navedene dimenzije.

Druženje i razmjena iskustava djelatnika u katoličkim školama potom je nastavljeno na radionicama i plenumu organiziranima na prostoru Hrvatskog katoličkog sveučilišta te su doneseni brojni zaključci o nužnosti prilagodbe aktualnom stanju u školama, snažnijem iskoraku i uspostavi suradnje s državnim obrazovnim ustanovama, adaptaciji načina na koji se pristupa učenicima i drugim važnim pitanjima.


Ana Mirčetić, prof. geografije i magistra bibliotekarstva6 views

Comments


bottom of page