top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Stručno usavršavanje djelatnika Prve katolička osnovne škole u Gradu Zagrebu

Nakon pozdravnog govora, ravnatelj je u kratkim crtama najavio sadržaj stručnog usavršavanja. Tema stručnog usavršavanja bila je suradničko učenje. Stručno usavršavanje je za cilj imalo osposobljavanje djelatnika, a potom i učenika, za navedenu temu.


Stručno usavršavanje počelo je zanimljivim predavanjem učiteljice Gabriele Žokalj iz OŠ Samobor, predstavnice inicijative „Korak po korak“. Učiteljica Gabrijela objasnila je da je udruga „Korak po korak“ dio inicijative „International Step by Step Association“, koja se bavi odgajanjem učitelja. Uz mnoštvo zanimljivih primjera i zadataka za grupni rad, gđa. Gabriela predstavila nam je ciljeve inicijative i doprinijela osposobljavanju učitelja za suradničko učenje.


Na istu se temu osvrnuo se i Nikola Ivek, donedavni učitelj naše škole. Kolega Ivek nam je na temelju konzultirane literature predstavio dobrobiti suradničkog učenja. Nakon toga je predstavio rezultate ankete provedene među učiteljima PKOŠ-a. Na temelju statistike moglo se zaključiti da se naši učitelji povremeno koriste suradničkim učenjem, da su njihova iskustva s takvim načinom rada pozitivna i da misle da je to dobar pristup učenju koji treba nastaviti razvijati.


Slijedilo je predavanje učiteljice s. Sunčice Kunić koja nam je ukratko opisala vlastiti put do primjene suradničkog učenja. Kroz nekoliko zanimljivih primjera nam je pokazala kako u nastavi sa svojim učenicima primjenjuje ovaj oblik učenja.


Zadnje predavanje održala nam je psihologinja Marina Šuman, koja je predstavila suradničko učenje iz perspektive učenice, budući da je sama s time imala iskustva za vrijeme svog školovanja u Nizozemskoj. Budući da se na prijašnjim predavanjima uglavnom govorilo o primjerima suradničkog učenja u razrednoj nastavi, Marina nam je prikazala i neke primjere korisne za suradničko učenje u predmetnoj nastavi.

Ravnatelj je zaključio stručno usavršavanje izrazivši zadovoljstvo onim što smo imali prilike čuti i potaknuvši sve učitelje da razmisle o pitanjima vezanim uz ovu temu kako bi se o tome moglo razgovarati na idućem stručnom usavršavanju koje će se održati od 1. do 3. rujna u Lovranu.




8 views

Recent Posts

See All
bottom of page