top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Predavanje o spolnosti, vlč. Jakov Rađa

U srijedu 8. 3. 2017. za 7. i 8. razred vlč. Jakov Rađa održao je predavanje o spolnosti s moralnog gledišta. Vlč. Rađa povjerenik je za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva. Posebno među mladima poznat je po katehezama o Deset Božjih zapovijedi i onima o 7 znakova iz Ivanova evanđelja te brojnim drugim predavanjima.

Predavanje vlč. Rađe bilo je zanimljivo, sustavno, razumljivo i korisno svim učenicima. Cilj predavača bio je upoznati učenike s dubljim razumijevanjem spolnosti kako bi im bilo jasnije zbog čega Crkva dopušta neke stvari, a druge zabranjuje. Iza svakog „ne“ od Crkve postoji jedan veliki „da“, stoga vlč. Rađa nije samo nabrojio crkvene zapovijedi, već je govorio o dubljim razlozima njihova postojanja.


Započeo je s prvim uvjetom koji mora postojati kako bi se dogodila ljubav, a to je sloboda. Nakon toga objašnjavao je dodatna tri uvjeta po kojima ćemo znati je li druga osoba prava osoba s kojom trebamo ući u brak. Prva važna činjenica jest da u Katoličkoj crkvi nitko ne može sklopiti brak bez fizičke privlačnosti. Međutim, to nije dovoljno jer postoji jako puno osoba koje nas mogu fizički privlačiti. Druga činjenica jest da između osoba koje žele ući u brak mora postojati karakterna srodnost (zajedničke vrijednosti, zajednički prioriteti, sposobnost razrješenja svađe…). Velečasni Jakov naglasio je kako ima puno osoba koje se fizički privlače i karakterno su srodne. Međutim, postoji i zadnja stvarnost koja mora postojati, a to je duboka intimna intuicija. Ona podrazumijeva vjernost u dobru, ali i u zlu, zdravlju, ali i bolesti. To znači da spremnost biti dobar i ustrajati u dobru i onda kada partner postaje zao, kada nas povrijedi. Ako par nema duboku intimnu intuiciju, onda nije spreman za brak. To je nešto što je potrebno ne samo u braku nego i za ulogu majke, prijatelja, sestre… Majka je majka i kada ju dijete povrijedi, iznevjeri, a ne samo kada je dobro prema njoj. Isto tako, i otac i prijatelj i sestra i brat.


Ovdje su se otvorila brojna pitanja na koja je vlč. Rađa spremno odgovarao. Učenici su postavljali zanimljiva pitanja vezana uz zahtjevnost takve ljubavi, u dobru i zlu. Velečasni je na to slikovito odgovorio da pravu ljubav ne možemo ostvariti sami. Potrebna nam je pomoć. Blanka Vlašić sama preskače cca 209 cm, međutim mi trebamo preskočiti više, a za to nam je potrebna motka, a motka je Bog. Bez Boga ne možemo skočiti visoko koliko bismo trebali i željeli. Druga pitanja bila su vezana uz predbračnu čistoću. Čistoća je jedini pravi način spoznaje postoji li među djevojke i mladića prava ljubav, odnosno ljubav u dobru i zlu. S osobom s kojom spavaš ne možeš biti objektivan, a prije braka objektivnost je potrebna. U braku trebaš biti subjektivan. U tom smislu, želim svim učenicima da u svojim potencijalnim predbračnim vezama budu što objektivniji.




49 views

Recent Posts

See All
bottom of page