top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Posjet studenata s Floride našoj školi


Dana 13. svibnja 2016. godine u posjet učenicima i profesorima naše Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu došli su studenti s Floride u Sjedinjenim Američkim Državama i predstavili nam svoj fakultet – Rollings College.

Ovo su dojmovi učenika:


Održali su nam vrlo zanimljivo predavanje o svojoj školi te o načinu rada i života studenata u njoj, kao i o pravilima kojih se moraju pridržavati tijekom školovanja. Također su nam predstavili i znameniti Nacionalni park Everglades. Isto tako govorili su i o zanimljivostima i znamenitostima Floride, kao i o biljkama i životinjama koje tamo obitavaju. Cijelo predavanje održano je na engleskom jeziku. Unatoč tomu što veliki broj naših učenika njime odlično vlada i onima skromnijeg znanja, omogućeno je praćenje predavanja jer ga je simultano prevodila profesorica koja je našim gostima bila u pratnji. Zanimljivosti predavanja pridonio je i čitav niz iznimno kvalitetnih fotografija. Iako je predavanje trajalo gotovo dva školska sata, predavači su uspjeli u odličnoj atmosferi zadržati pozornost svih prisutnih do samoga kraja. Njihovo nas je predavanje oduševilo te ćemo ga zasigurno pamtiti kao vrlo lijepi doživljaj.

Domagoj Gračner, 5. razred Florida se čini kao dobro mjesto za život, ali i za školovanje. Razgovarajući sa studentima saznali smo da se prije pisanja ispita mora potpisati neka vrsta dokumenta u kojoj prisežu kako neće prepisivat te kako korištenje mobitela nije zabranjeno na nastavi, no da sve zapravo ovisi o njima i ponašanju s mobitelom. Isto tako saznali smo i da je vrijeme uvijek vedro i sunčano te da se na određeni dan, koji je posebno topao i sunčan, u dvorište sveučilišta iznosi kip lisice koja označava slobodan dan, točnije nastava je otkazana i studenti su slobodni te nisu obavezni ostati u području sveučilišta. Saznali smo nešto i o flori i fauni Floride – specifična je po krokodilima i aligatorima. Meni se osobno Florida čini kao lijepo, toplo i mirno područje koje je dobro za život, školovanje i osnivanje obitelji.

Manuela Novak, 6.razred Gosti, osim što su nas pobliže upoznali s američkim školskim sustavom te nas informirali o mogućnostima dobivanja stipendija u SAD-u, također su nas pobliže upoznali i sa studentskim životom i brojnim prednostima života u tzv. kampusima. Istodobno su nas upoznali i s prirodnim ljepotama i obilježjima Floride. Iako na engleskom jeziku, s lakoćom smo pratili zanimljivo i poučno izlaganje američkih studenata. Veliki je broj naših učenika oduševljen predavanjem pokazao znatan interes za nastavkom školovanja u SAD-u.

Sofi Galli, 7.razred Naši gosti pričali su o svojim običajima na fakultetu, svom obrazovnom sustavu i naveli nekoliko zanimljivosti. Njihove ocjene nisu brojevi nego slova A (5), B (4), C (3), D (2) i F (1), a mogu dobiti i A+ ili A-, B+ ili B- itd. Jedan od njihovih običaja na fakultetu je „The fox day“ kada, jednom godišnje iznenada stave kip lisice ispred fakulteta i to im je znak da im je nastava otkazana na cijeli dan te mogu posjetiti npr. Disney world ili neki drugi zabavni park. Spomenuli su svoje doživljaje manifestacije „The fox day“ i što su sve posjetili na taj dan. Svaki fakultet ima svoju maskotu i jedna od učenica, a nama predavačica, u navijačkom je timu gdje predstavlja svoj fakultet koji nudi brojne aktivnosti. Svidjelo mi se i bilo mi je zanimljivo slušati kako je to živjeti i školovati se na Floridi.

Marija Runac, 8. razred

9 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page