top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Posjet knjižnici “S. S. Kranjčević”

Knjižnica S. S. Kranjčevića 10 godinu za redom provodi projekt Kulturna i prirodna baština Hrvatske. U sklopu istog, dana 9. svibnja 2017.g. s početkom u 11:30 sati, učenici 3.b razreda, zajedno su sa svojim učiteljicama, prisustvovali predavanju o Eduardu Slavoljubu Penkali, predavačice Nede Staklarević, muzejske savjetnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla.


Inženjer kemije, Slavoljub Eduard Penkala jedan je od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća. Njegov opus obuhvaća oko 80 izuma i inovacija s područja mehanike, kemije, fizike, aeronautike primjenljivih u svakodnevnom životu, industriji i prometu. Već 1903. godine patentira termofor, a usporedno radi na izumima mehaničke olovke i nalivpera kao i tzv. knipse, držača kojim se pisaljka može zakvačiti za džep. Svoj najveći i najpoznatiji izum, automatsku mehaničku olovku, patentirao je 24. siječnja 1906. godine, a već 1907. godine patentira prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom i to 31. svibnja 1907. godine. Patenti su prijavljeni u više od 35 zemalja svijeta. Među mnogim prijavljenim patentima i izumima svakako je važno spomenuti i zrakoplov koji je upisan u povijest kao prvi zrakoplov izgrađen u Hrvatskoj.

Učenici su sa zanimanjem pratili predavanje te aktivno sudjelovali na završnoj raspravi. Nadamo se da će sljedeće godine biti jednako dobrih predavanja i radionica na kojima ćemo radu sudjelovati te iste preporučamo svima zainteresiranima.



5 views

Recent Posts

See All
bottom of page