top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Izvješće o putovanju u Rim

„Svi putevi vode u Rim“ – glasi stara izreka. Tako je i nas 22.10.2015 put ugodnim autobusom odveo u grad koji je zadržao ulogu učitelja civilizacije, te kulturnog i spomeničkog centra svijeta, postavši glavnim gradom kršćanstva. Kako piše u jednom priručniku za putnike, baš zahvaljujući papinstvu Rim se u doba renesanse ponovo ističe kulturnom i umjetničkom djelatnošću kakve nije bilo od antičkog doba. Taj novi sjaj najviše je izražen gradnjom nove Bazilike sv. Petra, te sklopa Vatikanskih palača s njihovim jedinstvenim remek-djelima (Bramantea, Raffaella, Michelangela i mnogih drugih), najvećim ostvarenjima svih vremena.


Rim je u pravom smislu riječi svjedok povijesti zapadnog svijeta, ili kako ga opisuje jedan turistički vodič: jedinstvenost Rima ogleda se u tome što je taj drevni, 3000 godina stari grad, zapravo jedan veliki muzej. I stvarno kad se čovjek nađe na takvome mjestu, postavlja se pitanje koliko nam treba vremena da bi se obišlo mjesto, koje vas zaustavlja i ostavlja bez daha na svakom križanju ili trgu.


I zaista smo mnogo toga obišli sa našim iskusnim i simpatičnim vodičem gosp. Brankom koji nas je uspio u kratkome vremenu koje smo imali, provesti i još bitnije upoznati sa interesantnom povijesti, znamenitostima i najvažnijim mjestima Vječnoga grada.


Vjeroučitelj Zlatko je na prekrasan način predvodio naše hodočašće i učinio da nam srca uvijek budu povezana i ispunjena blagošću, mirom i molitvama. U ozračju te tihe sreće i radosti prehodali smo Rim uzduž i poprijeko, prešli mnogo kilometara, bez imalo napora ili umora. Među najupečatljivijim doživljajima bilo je euharistijsko slavlje, koje je predvodio u kapelici katakombi sv. Kaliksta, mjesta gdje su se molili, sklanjali i pokapali prvi kršćani.

Cijelo naše hodočašće i putovanje proveli smo među dragim ljudima i njihovom djecom učenicima naše škole, u prekrasnom ozračju i sunčanom vremenu koje nas je pratilo. Sve znamenite bazilike u kojima smo se molili za naše bližnje, za Školu, za sve ljude svijeta, za Svjetlost u nama samima, sva ta mjesta koja su nas zadivila svojom ljepotom, nismo nabrajali u ovom mailu, jer bi predugo trajalo, a sumnjam da bi riječima mogli dočarati njihovu ljepotu.


Zadnji dan nešto prije podneva stajali smo na Trgu sv. Petra okruženi tisućama ljudi iz cijeloga svijeta. U tišini smo nazočili Angelusu pape Franje sa njegova prozora bazilike Sv. Petra. Teško je riječima opisati taj svečani i sveti osjećaj koji smo dijelili na tom ogromnom, suncem obasjanom, veličanstvenom trgu slušajući topao i smireni glas Svetog Oca. Nakon blagoslova krenuli smo u naš autobus sa molitvom i ispunjenih srca, na dug put prema Zagrebu.


Na pitanje što se tiče dojmova i osjećaja na sam spomen Rima, kad odrasli ostanu bez teksta zbog prevelikih emocija, osjećaja, ispunjenja, sreće i ljubavi proživljenoga, pa čekamo da nam se utisci slegnu, odgovor dobijete od djeteta koji nas je čim smo sjeli u autobus veselo pitao „za tjedan dana ponovo idemo u Rim?“

Srdačno se zahvaljujemo svim sudionicima i organizatorima ovog nezaboravnog putovanja!


  • Power Point prezentacija putovanja u Rim




9 views

Recent Posts

See All
bottom of page