top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Izvješće o dvodnevnoj terenskoj nastavi u Vukovaru

U srijedu, 20. 11. 2019. godine osmi je razred zajedno s razrednikom Antom Mikulićem krenuo u posjet gradu heroju – Vukovaru. Krenuli smo oko 5h ujutro. Kada smo stigli u Vukovar, uz stručno vodstvo, posjetili smo dvorac Eltz te nakon toga Muzej vučedolske kulture.


Zatim smo pojeli ručak i uputili se na treći kat hostela Dubrovnik sa svojim stvarima kako bismo poslušali dva predavanja. Prvo predavanje je bilo općenito o Domovinskom ratu i kako je došlo do njega te kako su oslobođeni prostori Republike Hrvatske. Drugo predavanje zvalo se „Bitka za Vukovar“. Obje prezentacije su bile zanimljive i pune detalja te je nekako posebno vrijedno bilo to što su predavači bili među onima koji su doživjeli tragedije Vukovara. Nakon predavanja smjestili smo se u sobe te se uputili prema centru grada. Tamo smo kod kipa Jean-Michel Nicoliera zapalili svijeću i pomolili se. Potom su učenici imali slobodno vrijeme za šetnju centrom. Vratili smo se natrag u hostel i nakon večere smo večer dovršili odlaskom u disko. U četvrtak, nakon doručka i odjave iz hotela krenuli smo na obilazak memorijalnih lokaliteta u Vukovaru. Obišli smo Trpinjsku cestu i spomenik Blagi Zadri, Vukovarsku bolnicu, masovnu grobnicu Ovčaru te memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata. Isto tako, razgledali smo okolinu hostela koja je bila ukrašena izložbenim primjercima tenkova, aviona, vozila ambulante, lažnim miniranim područjem, itd.


Nakon što smo pogledali dokumentarni film u kući Lavoslava Ružičke i poslušali predavanje u crkvi sv. Filipa i Jakova, održao se kviz o povijesti Vukovara u kojemu je sudjelovalo dvoje učenika svake škole. Nakon duge vožnje vratili smo se u Zagreb u 20 sati.



30 views

Recent Posts

See All
bottom of page