top of page
  • Writer's picturePKOŠ

Duhovna obnova u Mariji Bistrici za djelatnike Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu

Dana 25. kolovoza 2016. godine održana je cjelodnevna duhovna obnova za sve djelatnike PKOŠ-a u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Ta je duhovna obnova ujedno i svojevrsna duhovna priprema za početak nove školske godine.


Pošto smo se okupili ispred naše škole, u 8:30 krenuli smo prema Svetištu. Put smo započeli uvodnom molitvom koju je predvodio o. Zlatko Pletikosić, prior karmelićanskoga samostana u Remetama. Put je protekao u razgovorima i međusobnim druženjima.


Po samom dolasku u Mariju Bistricu, naše smo druženje započeli Svetom Misom koju je predvodio o. Zlatko. Bilo je mogućnosti za ispovijed i osobnu sabranost pred Presvetim Sakramentom, kao i pred čudotvornim kipom Majke Božje Bistričke. Nakon Svete Mise, uputili smo se na križni put. Živopisne skulpture Kristove muke i vrlo duboka razmatranja postaja križnoga puta uvelike su nas potaknule da svoje osobne živote i profesionalni život usidrimo u Izvoru svakoga dobra, oslanjajući se na zagovor Blažene Djevice Marije.

Nakon križnoga puta, uslijedilo je vrijeme za odmor i kratko opuštanje, a onda i za ručak koji je protekao u lijepom, opuštenom i veselom raspoloženju.


No, vrlo dubok utisak na djelatnike škole ostavio je posjet samostanu sestara karmelićanki u Mariji Bistrici. Bio je to susret dvaju poslanja: s jedne strane, susret klauzurnih sestara koje svoj dan provode u tihom radu i kontemplaciji, te s druge strane, susret učitelja koji kroz svoj rad mlade ljude pripremaju za nove izazove današnjega društva. Ravnatelj je ukratko predstavio specifičnosti škole, metode pristupa učenicima, rad djelatnika, aktivnosti škole i sl. Neke su nam sestre, zatim, podijelile svjedočanstvo svojeg redovničkog poziva, opisale su nam svoj dnevni red, a mi učitelji zamolili smo ih da nas u novoj školskoj godini i u svakodnevnim životnim situacijama prate svojom molitvom. Neke smo svoje konkretne nakane i potrebe zapisali na papiriće i predali ih sestrama, u nadi da će novo vrijeme donijeti i nove plodove za svakoga od nas. Unatoč tomu, smijeha, duhovitosti i veselja nije nimalo nedostajalo. Pred sam kraj susreta, sestre su nas počastile kolačićima i sokovima, nakon čega smo se uputili prema Zagrebu.


S početkom nove školske godine dolaze i novi izazovi. Stoga smo kroz zajedništvo na Mariji Bistrici svu svoju odlučnost povjerili našoj Majci, uvjereni da naše povjerenje i hod s njom može donijeti dobre plodove – kako za nas same, tako i za cijelu našu školu.




9 views

Recent Posts

See All
bottom of page