• PKOŠ

Dnevnik Anne Frank / Pisci slobode

Svi imamo svoje priče, neke su tužne, neke radosne. Neke želimo ispričati jedni drugima, a neke želimo zadržati za sebe. U prosincu osmi razred upustio se u jedan projekt slijedeći mudru latinsku poslovicu: Epistula non erubescit. – Papir podnosi sve ili kako je to Anne Frank rekla: Papir je strpljiviji od ljudi.


Po uzoru na Anne Frank, početkom prosinca osmaši naše Škole počeli su svakodnevno pisati dnevnik. Mogli su pisati o bilo čemu: o prošlosti, sadašnjosti, budućnosti, svojim željama, idejama, snovima, lijepim i manje lijepim događajima. Motivacija za pisanje dnevnika nije bila samo lektira Dnevnik Anne Frank, već i film Pisci slobode, čija se projekcija prikazivala 5. prosinca samo za osmaše naše Škole i OŠ Rudeš u Kinu Tuškanac.


Film je snimljen prema istoimenom događaju, a govori o mladoj profesorici koja dolazi u razred u kojem su gotovo svi učenici članovi banda te između njih vlada netolerancija i netrpeljivost. Međutim, profesorica ne odustaje olako te ih motivira na sve moguće načine. Pokušavajući razumjeti njihove probleme te im vratiti smisao i nadu, na primjeru sudbine Anne Frank i razgovora s ljudima koji su preživjeli strahote koncentracijskih logora, pokaže im sve razmjere ljudske mržnje. Na kraju uspijeva doprijeti do njih i pozitivno utjecati na njihove živote. I njezini su učenici pisali dnevnik po uzoru na Anne Frank, a sve to završilo je objavljivanjem njihove zajedničke knjige pod naslovom Dnevnik pisaca slobode. Naši su se osmaši složili kako su problemi o kojima pišu učenici iz filma daleko veći i složeniji od njihovih, ali svi smo došli do zaključka kako su nas lektira Dnevnik Anne Frank i istinite životne priče učenika iz filma Pisci slobode podsjetili da budemo zahvalni na svemu što imamo, da otvorimo oči i srce za čovjeka pokraj sebe te da umjesto isticanja razlika vidimo što nam je zajedničko i da nikada ne gubimo nadu u čovjeka. Ili kako bi to rekla Anne:


Moj savjet je: ‘Izađi van, na polja, u prirodu i na sunce. Izađi van i pokušaj ponovno pronaći sreću u sebi; misli na sve ono lijepo što se nalazi u tebi i oko tebe i budi sretan.’


Ja smatram da u svakoj patnji ima nešto lijepo. Ako to potražiš, pronaći ćeš sve više radosti i postat ćeš smiren. A tko je sretan, usrećit će i druge; tko ima hrabrosti i vjere, nikada neće potonuti u bijedu!


U ljudima jednostavno postoji poriv za razaranjem, za ubijanjem i za divljanjem. Dok god se čitavo čovječanstvo – bez ijedne iznimke – ne preobrazi u potpunosti, bjesnjet će rat i sve što je izgrađeno, uzgajano i njegovano, ponovno će se uništiti i razoriti, da bi se nakon toga počelo ispočetka!7 views

Recent Posts

See All